Airija, Burren

Posted: August 9, 2014 in Airija 2014
Tags: , , , , , , ,

Sekmadienis Burren regione.
Burren pavadinimas kilęs iš airiško žodžio Boíreann, reiškiančio akmenuota vietovė. Tai apie 250 kv. km kalkakmenio laukas. Gana skurdi augmenija, medžių beveik nėra.

Cituojant vieno Kromvelio armijos karininko žodžius 1651 m., tai šalis, kur nėra pakankamai vandens žmogų paskandinti, nei pakankamai medžių jį pakarti, nei pakankamai žemės jį palaidoti…

Angliškai: “of this barony it is said that it is a country where there is not water enough to drown a man, wood enough to hang one, nor earth enough to bury them. This last is so scarce that the inhabitants steal it from one another and yet their cattle are very fat. The grass grows in tufts of earth of two or three foot square which lies between the limestone rocks and is very sweet and nourishing.”
B23

B32

BurrenA

Pirmas sustojimas – Burren informacijos centras Kilfenore kaimelyje. Visai įdomi ekspozicija ir filmukas.

Netoliese Kilfenore katedra, pastatyta apie 1189 m.
Kilf3

Kilf2

Kilfenore dar vadinamas “septynių kryžių miestu” dėl didelės anktyvosios krikščionybės kryžių (High Cross).
Kilf6

KIlf8

Kilf7

Caherconnell ringfortas. Tiksliau forto likučiai. Reikia įsijungti šiek tiek vaizduotę, kad suprasti, kaip čia viskas atrodė… Čia vis dar darbuojasi archeologai…
ringfort3

ringfort2

Ringfort8

Burren perfumery

p3L

Gamybos patalpos, gaila sekmadienis, negalima pažiūrėti gamybos gyvai…

P2P1

Nėra šiandien ir pagrindinio kvepalininko… Bandau išklausti esančių darbuotojų apie tai, kaip ir iš ko maišo savo kvepalus. Tvirtina, kad visiškai natūralūs, skiedimui naudoja organinį spiritą. Parfumerijos gaminami kvepalai man visai įdomūs, tik mano nosis įtaria, kad naudojamos ir sintetinės medžiagos… Parfumerija kartais daro dirbtuves, bet daugiausiai apie kosmetikos kūrimą. Išuostau visą nedidelę eterinių aliejų kolekciją (orientuota tik į aromaterapiją), pora nusiperku.

Vos atvažiavus į Airiją, pradėjau tyrinėt, kaip čia su natūralių kvapų gamybos kultūra… Atrodo, kad Burren perfumerija yra daugiausiai pasistūmėjus tuo klausimu… Lietuviai turi būti labai laimingi, kad yra Kvapų namai su šimtais kokybiškų eterinių aliejų, natūralių parfumerinių medžiagų, kvapų ir kosmetikos kūrimo dirbtuvėmis ir stovyklomis…

Parfumerijos sodas labai įdomus. Galėčiau čia praleisti valandas! Augalai sužymėti etiketėmis, aprašymuose ne tik pavadinimas, bet ir naudojimo būdai.

S9

Vokiškas česnakas
GG1

Karšulis
s1

Karsulis1

S111

s3

Dar vienas sustojimas – bronzos laikų Poulnabrone dolmenas, datuojamas 4200-2900 pr.m.e. Manoma, kad buvo naudojamas ritualuose, žmonių laidojimui.
dolmen2

Dolmen1

Važiuojant Burren pakrantės keliu, jūros krantas.BUola

Coast

Dar viena nuostabi diena, praleista unikalioje Airijos vietovėje!

B1

Leave a comment